by Oceanic

Cukier mój wróg! Dlaczego warto odzwyczaić się od słodyczy?

Autor: Natalia Bobowik
Cukier mój wróg! Dlaczego warto odzwyczaić się od słodyczy?
Podziel się

Czy zastanawiałaś się kiedyś dlaczego dietetycy, lekarze i organizacje zdrowotne nawołują, żeby ograniczać ilość cukru spożywaną w codziennej diecie? Co takiego złego kryje się za tą białą substancją?

Na początek zapamiętaj, że cukier to nie tylko białe kryształki w cukierniczce. Znajduje się też w owocach, sokach, napojach i oczywiście w słodyczach oraz wszelkiego rodzaju wypiekach, ciastach i ciasteczkach. Cukier kryje się również w jogurtach owocowych, mlecznych deserach, płatkach śniadaniowych, a nawet w keczupie! Żyjemy w czasach, gdy żywność jest ogólnodostępna, a rynek produktów słodkich niesamowicie się rozwinął. Ponadto słodycze są często o wiele tańsze niż zdrowe przekąski. Może właśnie dlatego dietetycy biją na alarm – nasze społeczeństwo spożywa zbyt wiele słodzonych, przetworzonych produktów, co skutkuje wzrastającą liczbą ludzi borykających się z nadwagą i otyłością.

Podstępny szkodnik

Być może powiesz: „Ten temat mnie nie dotyczy. Jem słodycze, ale jestem szczupła”. To świetnie, że udaje ci się zachować zgrabną sylwetkę. Jeśli jednak spożywasz słodkie produkty w nadmiarze, cukier powoduje też takie zmiany w twoim organizmie, które nie są widoczne gołym okiem.

Duża dawka cukru powoduje wzrost poziomu dopaminy w mózgu – hormonu odpowiedzialnego za odczuwanie przyjemności. Dlatego po zjedzeniu czegoś słodkiego poprawia się nastrój. Po jakimś czasie poziom cukru gwałtownie spada – co sprawia, że znowu masz chęć sięgnąć po coś słodkiego. W taki oto sposób organizm uzależnia się od cukru. Działanie uzależniające cukru można porównać do działania papierosów lub nawet do narkotyków.

Cukier osłabia strukturę DNA i zaburza wchłanianie białek. Sprzyja to wczesnemu starzeniu się organizmu. Cukier powoduje też glikację kolagenu, co ma wpływ na szybsze pojawianie się zmarszczek. Ponadto cukier wywołuje zakwaszenie organizmu. Aby je zniwelować, organizm uwalnia duże ilości wapnia pochodzące z kości i zębów, co może być jednym z czynników zachorowania na osteoporozę w starszym wieku. Nadmiar cukru najczęściej jednak prowadzi do wspomnianej wcześniej otyłości. Ta z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia groźniejszych chorób: cukrzycy typu 2, zwyrodnienia stawów i kręgosłupa, udaru mózgu i zawału serca oraz niektórych rodzajów nowotworów.

A zatem, jeśli chcesz jak najdłużej zachować zdrowie i piękną skórę, pozbawioną zmarszczek czy trądziku, warto stopniowo ograniczać ilość cukru w diecie.

A zatem, jeśli chcesz jak najdłużej zachować zdrowie i piękną skórę, pozbawioną zmarszczek czy trądziku, warto stopniowo ograniczać ilość cukru w diecie. Możesz spróbować „cukrowego detoksu”, czyli wyeliminować słodycze i słodkie owoce np. na 3-4 tygodnie, a potem jeść je od czasu do czasu, np. raz w tygodniu. Ale możesz też wybrać metodę małych kroków, która może okazać się łatwiejsza w realizacji, a co ważniejsze – przyniesie długotrwałe efekty. Chodzi przecież o to, żeby nawyk jedzenia słodkich produktów zastąpić nawykiem spożywania zdrowych dań i przekąsek, prawda?

Jak zmniejszyć ilość cukru w diecie

  • W pierwszym tygodniu wyeliminuj słodkie napoje i zrezygnuj ze słodzenia kawy czy herbaty. Cukier dodawany do napojów ciepłych możesz ograniczać stopniowo, a soki zastąpić wodą – gazowaną lub niegazowaną – z dodatkiem pomarańczy lub cytryny. Słodkie przekąski jedz jak dotąd.
  • W drugim tygodniu zamień jogurty owocowe na naturalne albo na koktajle owocowe. Słodkie płatki zastąp musli z rodzynkami i orzechami lub zwykłymi płatkami owsianymi czy jaglanymi. Unikaj częstego jedzenia bananów i winogron, zastąp je jabłkami, pomarańczami lub kiwi. Staraj się nie jeść codziennie typowych słodyczy, a jeśli nie możesz się bez nich obejść, niech to będzie rozsądna porcja (2 ciastka, 1 mały batonik, 2 kostki czekolady).
  • W trzecim tygodniu wyznacz sobie 2 dni, w których pozwolisz sobie na coś słodkiego. Gdy będziesz mieć ochotę na słodycze w pozostałe dni, możesz zjeść garstkę orzechów lub jakiś mało słodki owoc. Najmniej cukru mają: grejpfruty, granaty, maliny i truskawki.
  • W kolejnych tygodniach staraj się utrzymać wprowadzone zmiany. Jeśli zauważasz poprawę – masz więcej energii, mniej problemów z cerą – spróbuj całkowicie wyeliminować słodycze. Zamiast nich spożywaj dużo warzyw i 2-3 sztuki owoców dziennie.
Avatar photo
autor: Natalia Bobowik

Absolwentka Dietetyki Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Z sukcesami pracuje w gdańskiej filii poradni dietetycznej Mój Dietetyk. W pracy stawia na układanie jadłospisu dostosowanego do trybu życia klienta, uwzględniając jego preferencje czasowe i smakowe oraz na świadomą i konsekwentną poprawę nawyków żywieniowych klienta. Największą motywacją są dla niej efekty uzyskiwane przez klientów, ich radość ze zmiany trybu życia oraz lepsze wskaźniki stanu ich zdrowia. Właściwa dieta to również piękna skóra , a wyzwanie piękna poprzez odpowiednie odżywianie wcale nie musi być trudne – praktyczne wskazówki będą kierunkowskazem na zdrowej drodze do urody.

Zobacz także