Świadomie o pielęgnacji

Olej konopny absolutnym przebojem świata kosmetyków

23 kwietnia 2018
Autor: Ekspert #SkinMate
Olej konopny absolutnym przebojem świata kosmetyków
Podziel się

Olej z konopi siewnych (Cannabis sativa Seed Oil) jest naturalnym składnikiem coraz częściej stosowanym w produktach kosmetycznych. Dzięki swoim właściwościom ma korzystny wpływ na organizm człowieka. Pełni funkcje ochronne, pielęgnacyjne, regenerujące, a nawet lecznicze.

Czy marihuana jest z konopi?

Olej z konopi siewnych to prawdziwy skarb natury.

Oczywiście, że tak. Ale z których? Na świecie uprawia się dwie główne odmiany tej rośliny: konopie indyjskie oraz konopie siewne. Ususzone kwiatostany konopi indyjskich mają właściwości psychoaktywne. To one nazywane są marihuaną, która jest znaną i lubianą używką, legalizowaną przez kolejne kraje świata. W kosmetologii stosuje się zaś olej konopny uzyskany z konopi siewnych, pozbawionych substancji psychoaktywnych.

Konopie uprawiane są na całym świecie od zarania dziejów. Dawniej służyły głównie do wyrobu odzieży, żagli oraz lin. Obecnie wykorzystuje je przemysł chemiczny jako składnik farb i lakierów, a od niedawna olej konopny trafił do kosmetologii i ze względu na niezwykłe wprost właściwości, szybko stał się popularnym składnikiem preparatów do pielęgnacji skóry i włosów.

Dobroczynne właściwości konopi
Olej z konopi siewnych to prawdziwy skarb natury. W czystej postaci ma ciekawą zielono-brązową barwę i przyjemny korzenno-orzechowy zapach. Jego głównym składnikiem są nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT. Najwięcej, bo aż 54%, jest w nim kwasu linolowego, który należy do grupy kwasów tłuszczowych omega-6. Co ciekawe, właśnie w oleju konopnym proporcja kwasów omega-6 do omega-3 jest idealna dla prawidłowego metabolizmu lipidów.
Dodatkowo zawiera on wiele substancji o działaniu przeciwzapalnym, antyseptycznym oraz regenerującym, jak tokoferol, terpenol czy canabidiol (CBD). Trudno wyliczyć wszystkie jego drogocenne składniki: przeciwutleniacze, proteiny, aminokwasy, karoten, fitosterole, fosfolipidy, minerały (w tym Ca, Mg, S, K, Fe, Zn i P) oraz witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C, D i E. Nic dziwnego, że kosmetyki z jego składem zwiększają odporność skóry.
Warto wspomnieć jeszcze o salicylanie metylu, który ma działanie łagodzące, odprężające i relaksujące. Pomaga na ból mięśni czy stawów, a także przynosi ulgę w przypadku podrażnień skóry powstałych w wyniku reakcji alergicznych albo ukąszeń owadów.
W kosmetologii równie waży jest fakt, że olej konopny łatwo się rozprowadza i szybko się wchłania. Należy bowiem do olejów schnących – nie zostawia nieprzyjemnej, tłustej czy lepkiej warstwy.

Zastosowanie w pielęgnacji skóry
Olej konopny można stosować także w czystej postaci, nakładając bezpośrednio na skórę. Wykazuje działanie gojące i przeciwalergiczne. Nadaje się zarówno dla skóry wrażliwej, gdyż zmniejsza ryzyko wystąpienia podrażnień, jak i do pielęgnacji niemowląt i małych dzieci. Skórę suchą odpowiednio nawilży, wzmocni i odżywi włosy, a także paznokcie. Przy cerze tłustej lub trądzikowej – wyreguluje wydzielanie sebum i pracę gruczołów łojowych. A w przypadku atopowego zapalenia skóry, łuszczycy czy egzemy złagodzi stany zapalne i odbuduje płaszcz hydrolipidowy naskórka.

Teraz już wiesz, dlaczego olej konopny stał się kosmetycznym hitem. Znajdziesz go w kremach, balsamach do ciała, olejkach do masażu, w żelu pod prysznic i w mydle. Rzadziej w szamponach i odżywkach do włosów, ale coraz częściej np. w szmince. Poszukaj kosmetyków, które go zawierają i stosuj je jak najczęściej. Efekty będą miłym zaskoczeniem.

autor: Ekspert #SkinMate

Interesujący temat? Wypróbuj:

Zobacz także