Świadomie o pielęgnacji

Tucuma i Murumuru – co skrywają te tajemnicze nazwy?

16 maja 2017
Autor: Ekspert #SkinMate
Tucuma i Murumuru – co skrywają te tajemnicze nazwy?
Podziel się

Od czasu do czasu wśród kosmetyków pojawiają się egzotycznie brzmiące nazwy. Zazwyczaj kryją się za nimi substancje pielęgnacyjne uzyskiwane z egzotycznych roślin. Dziś przestawiam Tucumę i Murumuru. Czy jesteś ciekawa, co to takiego?

Intensywna pielęgnacja z puszczy amazońskiej

Zarówno Tucuma jak i Murumuru pochodzą z Amazonii, gdzie rosną palmy Astrocaryum tucuma i Astrocaryum murumuru. Z tłoczenia owoców palmowych uzyskuje się masło Tucuma, a masło Murumuru – z nasion.

Tucuma zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych: laurynowego i mirystynowego. Kwas laurynowy ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe, dzięki czemu jest pomocny w zwalczaniu infekcji skórnych, wysypek i egzem. Wspomaga także leczenie drobnych urazów i skaleczeń. Kwas mirystynowy ma z kolei działanie okluzyjne, co oznacza, że zapobiega nadmiernej utracie wody przez skórę. W maśle Tucuma znajduje się też witamina A, czyli Beta-karoten, który uelastycznia skórę i pobudza procesy regeneracji naskórka (również naskórka, który uległ słonecznemu poparzeniu; dlatego poleca się jego stosowanie po kąpielach słonecznych). W efekcie stosowania masła Tucuma skóra ulega intensywnej regeneracji, odbudowana zostaje jej bariera lipidowa. Jest bardziej miękka, lepiej nawilżona, nie łuszczy się i – co ciekawe – staje się rozświetlona.

Murumuru zawiera kwas laurynowy i oleinowy. Z tego powodu nazywany jest „wegańską” czy „roślinną” lanoliną, chociaż w przeciwieństwie do lanoliny ma delikatny, kwiatowy zapach. Podobnie jak stosowany w kosmetyce tłuszcz z runa owczego, Murumuru mocno natłuszcza i zmiękcza skórę. Chroni ją także przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych, jak wiatr, mróz, promienie słoneczne, ale też suche czy zanieczyszczone powietrze.

Egzotyczne składniki w popularnych kosmetykach

Ze względu na właściwości wspomagające ochronę skóry i pomagające utrzymać odpowiedni stopień jej nawilżenia, oba masła znalazły zastosowanie w produktach pielęgnacyjnych. Znajdują się w intensywnie odżywiających i uelastyczniających balsamach i masłach do ciała. Mogą stanowić składniki odżywczych i nabłyszczających pomadek. Wzbogacone nimi kosmetyki do pielęgnacji włosów nadają im blask i ułatwiają rozczesywanie.

Uroda i ochrona środowiska

Dlaczego warto stosować kosmetyki zawierające Tucumę i Murumuru? Przede wszystkim dlatego, że są bogate w kwasy tłuszczowe, przez co mają silne właściwości regenerujące. Tworzą na powierzchni skóry warstwę okluzyjną, zabezpieczając przed nadmierną utratą wody.

Dlaczego warto stosować kosmetyki zawierające Tucumę i Murumuru? Przede wszystkim dlatego, że są bogate w kwasy tłuszczowe, przez co mają silne właściwości regenerujące.

Dodatkowo zmiękczają i uelastyczniają skórę. Są szczególnie cenne w pielęgnacji cery suchej, dojrzałej lub też uszkodzonej w wyniku nadmiernej ekspozycji na słońce.

A jeśli leży ci na sercu ekologia i ochrona przyrody, pewnie ucieszy cię fakt, że palmy, z których pozyskuje się oba masła to rośliny dziko rosnące. Nie ma więc konieczności przekształcania naturalnych zbiorowisk roślinnych w plantacje, jak to się dzieje przy pozyskiwaniu dobrze znanego oleju palmowego. Wręcz przeciwnie – dla pozyskiwania nasion i owoców z palm Astrocaryum tucuma i Astrocaryum murumuru zaprzestaje się wycinki lasów tropikalnych. Przy produkcji masła Tucuma i masła Murumuru palmy nie ulegają zniszczeniu, a zatrudnienie znajduje miejscowa ludność, co wspomaga lokalną gospodarkę.

    autor: Ekspert #SkinMate

    Komentarze

    Interesujący temat? Wypróbuj:

    Zobacz także