by Oceanic

Ziołowe superfoods

Autor: Natalia Bobowik
Ziołowe superfoods
Źródło: Shutterstock
Podziel się

Napary z ziół towarzyszą człowiekowi od wieków. W medycynie ludowej mieszanki ziołowe były stosowane w leczeniu wielu różnych chorób. Przy dzisiejszym, wysokim poziomie rozwoju medycyny, zioła kojarzą się bardziej z leczeniem alternatywnym, często na pograniczu zdrowego rozsądku. A przecież, pijąc zieloną herbatę, czy to dla smaku, czy w celu oczyszczania organizmu, zażywasz naparu z rośliny. Podobnie napary z ziół – mogą ci posmakować, a przy tym wzmocnić organizm. I nie ma w tym nic szarlatańskiego. Aby się o tym przekonać, poznaj właściwości kilku wybranych ziół.

Czystek

Wzmacnia i oczyszcza organizm. Zawiera więcej polifenoli niż zielona herbata, które walczą z wolnymi rodnikami i łagodzą stany zapalne. Ponadto czystek ma udokumentowane badaniami klinicznymi działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Działa pozytywnie na drogi oddechowe, możesz więc pić go profilaktycznie, aby ochronić się przed przeziębieniem. Możesz również sięgać po czystek w okresie pylenia roślin – pity regularnie doskonale zmniejsza objawy alergii. Jak zaparzać czystek? Jedną łyżeczkę suszu zalej gorącą wodą, zaparzaj pod przykryciem przez 5-8 minut, a następnie odcedź. Tę samą porcję możesz zaparzać kilka razy 🙂

Pokrzywa na pewno kojarzy ci się ze wzmocnieniem włosów i paznokci, szczególnie w okresie przesilenia wiosennego. I słusznie, ale nasza zwyczajna pokrzywa ma znacznie więcej niezwykłych właściwości.

Niedoceniana pokrzywa

Na pewno kojarzy ci się ze wzmocnieniem włosów i paznokci, szczególnie w okresie przesilenia wiosennego. I słusznie, ale nasza zwyczajna pokrzywa ma znacznie więcej niezwykłych właściwości. Liście pokrzywy zawierają duże ilości żelaza i kwasu foliowego, dlatego przy występowaniu anemii zaleca się picie soku przygotowanego właśnie z liści tej rośliny. Pokrzywa wspomaga również układ trawienny, łagodzi nieżyt żołądka, zmniejsza ból w chorobach reumatycznych. Ma też zdolności przeciwalergiczne. Jej zalety można długo mnożyć, dlatego jest moim faworytem wśród ziołowych “superfoods”. Jeśli jesteś odważna możesz przygotowywać koktajle lub pesto z młodych liści pokrzywy. Ale herbata pokrzywowa również spełni swoje zadanie.

Kolejne „superrośliny” to nie do końca zioła, ponieważ ich niezwykłe właściwości kryją się w korzeniu. Mam na myśli peruwiańską Macę i indyjską Ashwagandę.

Maca peruwiańska

Maca to roślina korzeniowa, która jest spożywana przez Peruwiańczyków jako warzywo. Występuje w trzech głównych odmianach: Maca czarna, czerwona oraz żółta. Korzeń czarny i czerwony mają dobroczynny wpływ na płodność – poprawiają bowiem libido, tak kobiet, jak i mężczyzn. Chociaż wielu badaczy podkreśla, że jest to raczej efekt placebo. Natomiast do całkowicie potwierdzonych właściwości korzenia Maca należy wspomaganie układu odpornościowego, a także poprawa sprawności umysłowej i fizycznej, w czym najlepiej sprawdza się odmiana żółta. Z uwagi na jej działanie pobudzające potrawy i napoje z dodatkiem Maci spożywaj w godzinach przedpołudniowych. Sproszkowany korzeń możesz dodawać do jogurtu, sałatek oraz do koktajli. Albo też rozpuszczać w wodzie i wypijać rano przed posiłkiem.

Ashwaganda indyjska

Ashwaganda to w naturze krzew sięgający 150 cm. Cenne właściwości mają zarówno jego korzenie, jak i owoce. Jednak w Polsce dostępne są jedynie preparaty z korzenia (mielonego lub krojonego). Ashwaganda jest znana z działania przeciwstresowego, a wręcz antydepresyjnego. Polecana jest osobom przemęczonym lub pracującym umysłowo. A zatem jeśli żyjesz intensywnie i potrzebujesz wzmocnienia, to po pierwsze zwolnij, a po drugie – sięgnij po Ashwagandę. Co ważne, jej spożywacie nie powoduje senności, za to poprawia koncentrację oraz pamięć.

    Avatar photo
    autor: Natalia Bobowik

    Absolwentka Dietetyki Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Z sukcesami pracuje w gdańskiej filii poradni dietetycznej Mój Dietetyk. W pracy stawia na układanie jadłospisu dostosowanego do trybu życia klienta, uwzględniając jego preferencje czasowe i smakowe oraz na świadomą i konsekwentną poprawę nawyków żywieniowych klienta. Największą motywacją są dla niej efekty uzyskiwane przez klientów, ich radość ze zmiany trybu życia oraz lepsze wskaźniki stanu ich zdrowia. Właściwa dieta to również piękna skóra , a wyzwanie piękna poprzez odpowiednie odżywianie wcale nie musi być trudne – praktyczne wskazówki będą kierunkowskazem na zdrowej drodze do urody.

    Zobacz także