W poprzednim artykule wskazałam, jakie produkty powinny znaleźć się w diecie osób z wrażliwą i skłonną do alergii skórą. Dziś przedstawię przykładowy jadłospis, który pozwoli przyrządzić z nich smakowite dania, wzmacniające odporność. Ich spożywanie poprawi kondycję twojej skóry i pozytywnie wpłynie na twoje samopoczucie.
Śniadanie: Bułka z hummusem i pomidorem
- 1 bułka bezglutenowa
 - 3 łyżki ciecierzycy konserwowej
 - 1 łyżeczka oliwy z oliwek
 - ok. pół ząbka czosnku
 - 1 pomidor
 
Ciecierzycę zmiksuj blenderem z oliwą i czosnkiem, dodaj sól i pieprz do smaku. Jeśli pasta jest za gęsta, dodaj odrobinę wody. Posmaruj bułkę pastą i połóż plastry pomidora. Bułki bezglutenowe mogą być przyrządzone z różnych mąk: kukurydzianej, jaglanej, gryczanej, najczęściej spotkasz bułki z mieszanki wielu mąk bezglutenowych. Zamiast oliwy z oliwek możesz użyć oleju lnianego, który ma więcej kwasów tłuszczowych omega-3.
Drugie śniadanie: Koktajl z kiwi i szpinakiem na mleku migdałowym
- 1 kiwi
 - 3 łyżki płatków jaglanych
 - garść szpinaku
 - 1 szklanka mleka migdałowego
 
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj blenderem. Dodatkiem do koktajlu mogą być orzechy (jeśli nie działają na ciebie alergizująco) lub wspomniany olej lniany – tłuszcz jest nośnikiem niektórych witamin, np. witaminy E która działa ochronnie na skórę.
Obiad: Gulasz wołowy z papryką i pomidorami, kasza jaglana
- 50 g kaszy jaglanej (pół torebki)
 - 100 g wołowiny (polędwica lub inna chuda)
 - ½ papryki żółtej
 - ½ papryki czerwonej
 - 2 małe pomidory
 - ½ małej cebuli
 - 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju kokosowego
 - przyprawy: papryka słodka, oregano, czosnek, sól, pieprz
 
Staraj się zaprzyjaźnić z różnymi kaszami, szczególnie z jaglaną. Doskonale zapobiegają one zakwaszeniu organizmu, a w połączeniu z warzywami stanowią prawdziwą bombę witaminową.
Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Wołowinę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle klarowanym, dodaj przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj odrobinę wody i duś mięso ok. 20 minut. Dodaj pokrojoną cebulę, paprykę oraz pomidory i duś wszystko do miękkości warzyw i mięsa (ok. 30 minut). Gulasz podaj z kaszą.
Podwieczorek: Wafel ryżowy z hummusem, papryka
- 2 wafle ryżowe pełnoziarniste
 - 2 łyżki pasty z ciecierzycy, przygotowanej na śniadanie
 - ½ papryki
 
Kolacja: Sałatka z łososiem wędzonym i oliwkami
- 50 g łososia wędzonego
 - 3 łyżki czarnych oliwek
 - 1 pomidor
 - rukola (lub inna sałata) do woli
 - 1 łyżeczka oleju lnianego
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 - 1 bułka bezglutenowa
 - zioła prowansalskie, sól
 
Łososia i pomidora pokrój w kostkę, oliwki przekrój na połówki. Wszystko wymieszaj z rukolą, polej olejem, sokiem z cytryny i dodaj przyprawy. Dzięki temu daniu twoja podrażniona skóra naprawdę powinna odpocząć. Kwasy omega-3 i witamina E zawarta w łososiu i w oliwkach pomogą ci załagodzić zaczerwienienia i podrażnienia.
Smacznego!

