by Oceanic

Co jeść dla wzmocnienia odporności wrażliwej skóry? Gotowe przepisy!

6 września 2016
Autor: Natalia Bobowik
Co jeść dla wzmocnienia odporności wrażliwej skóry? Gotowe przepisy!
Zdjęcie: Natalia Klenova /shutterstock.com
Podziel się

W poprzednim artykule wskazałam, jakie produkty powinny znaleźć się w diecie osób z wrażliwą i skłonną do alergii skórą. Dziś przedstawię przykładowy jadłospis, który pozwoli przyrządzić z nich smakowite dania, wzmacniające odporność. Ich spożywanie poprawi kondycję twojej skóry i pozytywnie wpłynie na twoje samopoczucie.

 

Śniadanie: Bułka z hummusem i pomidorem

  • 1 bułka bezglutenowa
  • 3 łyżki ciecierzycy konserwowej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ok. pół ząbka czosnku
  • 1 pomidor

Ciecierzycę zmiksuj blenderem z oliwą i czosnkiem, dodaj sól i pieprz do smaku. Jeśli pasta jest za gęsta, dodaj odrobinę wody. Posmaruj bułkę pastą i połóż plastry pomidora. Bułki bezglutenowe mogą być przyrządzone z różnych mąk: kukurydzianej, jaglanej, gryczanej, najczęściej spotkasz bułki z mieszanki wielu mąk bezglutenowych. Zamiast oliwy z oliwek możesz użyć oleju lnianego, który ma więcej kwasów tłuszczowych omega-3.

 

Drugie śniadanie: Koktajl z kiwi i szpinakiem na mleku migdałowym

  • 1 kiwi
  • 3 łyżki płatków jaglanych
  • garść szpinaku
  • 1 szklanka mleka migdałowego

Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj blenderem. Dodatkiem do koktajlu mogą być orzechy (jeśli nie działają na ciebie alergizująco) lub wspomniany olej lniany – tłuszcz jest nośnikiem niektórych witamin, np. witaminy E która działa ochronnie na skórę.

 

Obiad: Gulasz wołowy z papryką i pomidorami, kasza jaglana

  • 50 g kaszy jaglanej (pół torebki)
  • 100 g wołowiny (polędwica lub inna chuda)
  • ½ papryki żółtej
  • ½ papryki czerwonej
  • 2 małe pomidory
  • ½ małej cebuli
  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • przyprawy: papryka słodka, oregano, czosnek, sól, pieprz

Staraj się zaprzyjaźnić z różnymi kaszami, szczególnie z jaglaną. Doskonale zapobiegają one zakwaszeniu organizmu, a w połączeniu z warzywami stanowią prawdziwą bombę witaminową.

Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Wołowinę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle klarowanym, dodaj przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj odrobinę wody i duś mięso ok. 20 minut. Dodaj pokrojoną cebulę, paprykę oraz pomidory i duś wszystko do miękkości warzyw i mięsa (ok. 30 minut). Gulasz podaj z kaszą.

 

Podwieczorek: Wafel ryżowy z hummusem, papryka

  • 2 wafle ryżowe pełnoziarniste
  • 2 łyżki pasty z ciecierzycy, przygotowanej na śniadanie
  • ½ papryki

 

Kolacja: Sałatka z łososiem wędzonym i oliwkami

  • 50 g łososia wędzonego
  • 3 łyżki czarnych oliwek
  • 1 pomidor
  • rukola (lub inna sałata) do woli
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 bułka bezglutenowa
  • zioła prowansalskie, sól

Łososia i pomidora pokrój w kostkę, oliwki przekrój na połówki. Wszystko wymieszaj z rukolą, polej olejem, sokiem z cytryny i dodaj przyprawy. Dzięki temu daniu twoja podrażniona skóra naprawdę powinna odpocząć. Kwasy omega-3 i witamina E zawarta w łososiu i w oliwkach pomogą ci załagodzić zaczerwienienia i podrażnienia.

Smacznego!

Natalia Bobowik
autor: Natalia Bobowik

Absolwentka Dietetyki Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Z sukcesami pracuje w gdańskiej filii poradni dietetycznej Mój Dietetyk. W pracy stawia na układanie jadłospisu dostosowanego do trybu życia klienta, uwzględniając jego preferencje czasowe i smakowe oraz na świadomą i konsekwentną poprawę nawyków żywieniowych klienta. Największą motywacją są dla niej efekty uzyskiwane przez klientów, ich radość ze zmiany trybu życia oraz lepsze wskaźniki stanu ich zdrowia. Właściwa dieta to również piękna skóra , a wyzwanie piękna poprzez odpowiednie odżywianie wcale nie musi być trudne – praktyczne wskazówki będą kierunkowskazem na zdrowej drodze do urody.

Zobacz także