Świadomie o pielęgnacji

Powrót do natury – poznaj oczyszczającą moc węgla

22 listopada 2017
Autor: Ekspert #SkinMate
Powrót do natury – poznaj oczyszczającą moc węgla
shutterstock
Podziel się

Aktywny węgiel, oprócz właściwości oczyszczających, wykazuje działania antybakteryjne i przeciwzapalne, co czyni go idealnym składnikiem kremów i maseczek do pielęgnacji cery tłustej oraz trądzikowej. Ale nie tylko.

Węgiel aktywny jest najczystszą postacią węgla. Jego aktywność oznacza wysoką zdolność do wchłaniania toksyn i różnego rodzaju zanieczyszczeń chemicznych. Dlatego od ponad 100 lat stosuje się go w filtrach wody, powietrza czy spalin. Absorpcja toksyn przez węgiel aktywny wykorzystywana jest również do oczyszczania ludzkiego organizmu. W medycynie stosowany jest jako środek do detoksykacji oraz na wszelkiego rodzaju zatrucia pokarmowe. Jest też składnikiem past do zębów – pomaga usuwać przebarwienia po kawie i herbacie.

Węgiel aktywny jest najczystszą postacią węgla. Jego aktywność oznacza wysoką zdolność do wchłaniania toksyn i różnego rodzaju zanieczyszczeń chemicznych.

Zastosowanie aktywnego węgla jako kosmetyku ma dużo dłuższą, bo ponadtysiącletnią tradycję. W epoce faraonów znały go już Egipcjanki. Był też składnikiem arabskiego kohlu – mieszaniny sproszkowanych ziół i węgla o działalności leczniczej. Stosowano go w sposób przypominający użycie kredki do oczu, a zapobiegał m.in. łzawieniu.

Biały węgiel z Japonii

Również w Japonii znano lecznicze właściwości węgla. Proszek dodawany do preparatów kosmetycznych pochodził ze zmielonego węgla drzewnego. To właśnie z kraju kwitnącej wiśni pochodzi biały węgiel, pozyskiwany z dębu Quercus Phillyraeoides, charakteryzującego się wyjątkowo twardym i trwałym drewnem. Jest to węgiel drzewny, więc ma czarną barwę, ale specjalna tradycyjna japońska technika wypalania sprawia, że jego powierzchnia uzyskuje biały odcień. Drewno ogrzewa się do temperatury powyżej 1000°C, a następnie pokrywa wilgotną mieszaniną ziemi, piasku i popiołu w celu schłodzenia. Szybki wzrost temperatury, a następnie błyskawiczne ochłodzenie, prowadzi do spopielenia kory i uzyskania twardej, gładkiej i białej powierzchni.

Obecnie produkcja węgla aktywnego w skali światowej stale rośnie i wynosi niemal 1 mln ton rocznie.

Oczyszcza i rozjaśnia skórę

Węgiel aktywny jest ceniony przez kosmetologów jako substancja całkowicie naturalna, która jako składnik preparatów pielęgnacyjnych minimalizuje ryzyko wystąpienia podrażnień. Ale przede wszystkim świetnie radzi sobie z wchłanianiem toksyn, namiaru sebum oraz zrogowaciałej części naskórka. Jakby tego było mało, wykazuje też właściwości antybakteryjne – działa przeciwzapalnie i kojąco.

Regularnie stosowana maseczka z zawartością białego węgla to dobry sposób na pozbycie się zaskórników, złagodzenie podrażnień czy stanów zapalnych skóry. Jej działanie jest bardzo aktywne, a przy tym jest łagodna i bezpieczna dla bariery ochronnej – cząsteczki węgla chłoną brud, pozostawiając skórę aksamitnie gładką i rozjaśnioną.

Najwięcej preparatów zawierających aktywny węgiel można spotkać wśród produktów do pielęgnacji skóry twarzy: w kremach, peelingach oraz w maseczkach. Chociaż wiele firm wypuszcza całe linie pielęgnacyjne oparte na węglu. Część z nich kierowana jest do kobiet o cerze problemowej.

Czy używałaś już kosmetyków zawierających biały węgiel? Jeśli masz cerę tłustą lub problemy z trądzikiem – wypróbuj je czym prędzej.

    autor: Ekspert #SkinMate

    Komentarze

    Zobacz także