Świadomie o pielęgnacji

Wiosenne super foods – produkty ‚must have’ twojej diety

28 lutego 2017
Autor: Natalia Bobowik
Wiosenne super foods – produkty ‚must have’ twojej diety
Podziel się

Czy zauważyłaś, że mamy coraz dłuższy dzień, a promienie słońca wpadają przez okno już z samego rana? Czy wiosenne przebudzenie dosięgło również i ciebie? Tak, nadszedł czas na przygotowanie ciała na wiosnę! Warto zatem dotlenić nieco skórę i dostarczyć jej więcej witamin i innych substancji aktywnych. Oto kilka produktów, które powinny ci w tym pomóc.

Jarmuż, szpinak

Będą stanowić doskonałą bazę do odżywczych koktajlów. Gdy połączysz je z owocami, awokado i sokiem z cytryny dostarczysz organizmowi porządną dawkę chlorofilu, który doskonale dotlenia skórę. Magnez zawarty w zielonych warzywach poprawi twoją pamięć i koncentrację. Możesz również przyrządzić z nich pesto i w tej postaci dodać je do makaronu. Jarmuż i szpinak kupisz na targu lub na bazarze – wówczas będziesz mieć pewność, że jest świeży i zawiera maksymalną dawkę witamin i przeciwutleniaczy. W supermarketach znajdziesz warzywa już poszatkowane i zapakowane.

Sok z buraka

Najlepszy będzie oczywiście świeży, przygotowany własnoręcznie w sokowirówce. Może krzywisz się na samą myśl, ale uwierz, że w połączeniu z pomarańczą lub jabłkiem i marchewką smakuje wyśmienicie. Zawarte w buraku fioletowe barwniki – antocyjany – to bardzo silne antyoksydanty. Mają działanie przeciwzapalne, wzmacniają serce, poprawiają krążenie. Jeśli nie masz sokowirówki, sok możesz kupić w sklepie, np. w wersji kiszonej. Wówczas dostarczasz organizmowi także dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego, które poprawią pracę jelit i wzmocnią odporność. Sok z buraka sprawdzi się doskonale, jeśli przed tobą nowe wiosenne wyzwania: treningi czy może bardziej intensywny okres w pracy.

Tej wiosny postaw na oczyszczanie zielonymi warzywami, świeżymi sokami z buraka i pomarańczy oraz na jaglany detoks i ciesz się powrotem siły i witalności.

Szczypiorek, pietruszka, kiełki…

…czyli kolejna porcja zielonych warzyw, które dodadzą ci energii i pomogą oczyścić organizm po zimowym letargu. Szczypiorek swój specyficzny zapach zawdzięcza związkom siarki. Między innymi właśnie dzięki nim zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i poprawia trawienie. Bogactwo witamin i składników mineralnych pozytywnie wpłynie na twoje włosy, skórę i paznokcie. Nie bój się używać szczypiorku – dodawaj go do past kanapkowych, jajecznicy i sałatek.

Pietruszka (zarówno natka, jak i korzeń) znana jest z właściwości oczyszczających i moczopędnych. Ponadto pozytywnie wpływa na układ krwiotwórzy – jest szczególnie wskazana, jeśli masz skłonności do anemii. Zawiera dużo żelaza, magnezu, potasu, witaminy C i kwasu foliowego. Natkę możesz dodawać do koktajlów, a także past kanapkowych czy sałatek; z korzenia przygotujesz surówki lub wywar do zupy.

Kiełki zawierają wiele substancji odżywczych, gdyż to z nich powstaje dojrzała roślina. Znajdziesz w nich witaminy z grupy B, witaminę A, C, selen, magnez, potas, żelazo. Jeśli w zimie twoja dieta nie zawierała zbyt dużo warzyw to najwyższy czas uzupełnić niedobory. Kiełki możesz używać jako dodatek do kanapek czy sałatek. Najlepiej wyhoduj je sama – kiełki w sklepach są często wątpliwej świeżości, a z zastosowaniem kiełkownicy jest to naprawdę banalnie proste.

Kasza jaglana

Choć nie jest to typowy produkt sezonowy, właśnie wiosną kasza jaglana zasługuje na szczególną uwagę. Dlaczego? Z powodu jej odkwaszających właściwości. Jeśli na co dzień nie unikasz kawy, mięsa i słodyczy, to przy małej ilości warzyw i owoców w diecie twój organizm bardzo łatwo się zakwasza. W związku z tym mogą się pojawić objawy, takie jak przewlekłe zmęczenie, uczucie niewyspania (pomimo prawidłowej ilości snu), drażliwość, brak odporności na stres. Kasza jaglana może pomóc ci przywrócić równowagę i wejść z uśmiechem na twarzy w wiosenny sezon. Zawiera również witaminy z grupy B, żelazo, potas, cynk.

Jak przygotować smaczne danie z kaszą jaglaną? Jej uniwersalny smak sprawia, że możesz przyrządzić ją na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Wszystko jest kwestią odpowiednich przypraw. Ugotowaną kaszę wymieszaj z pieczonym jabłkiem, cynamonem, kardamonem i jogurtem – to propozycja na pożywne śniadanie. Jeśli podasz ją z grillowanymi warzywami, a wszystko doprawisz czosnkiem, tymiankiem, czy curry – uzyskasz lekkie danie odpowiednie na obiad lub kolacje.

Tej wiosny postaw na oczyszczanie zielonymi warzywami, świeżymi sokami z buraka i pomarańczy oraz na jaglany detoks i ciesz się powrotem siły i witalności. Niech zdrowy uśmiech zagości na twojej twarzy 🙂

 

Natalia Bobowik
autor: Natalia Bobowik

Absolwentka Dietetyki na Wydziale Nauk Medycznych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.  Z sukcesami pracuje w olsztyńskiej filii poradni dietetycznej Mój Dietetyk. W pracy stawia na układanie jadłospisu dostosowanego do trybu życia klienta, uwzględniając jego preferencje czasowe i smakowe oraz na świadomą i konsekwentną poprawę nawyków żywieniowych klienta. Największą motywacją są dla niej efekty uzyskiwane przez klientów, ich radość ze zmiany trybu życia oraz lepsze wskaźniki stanu ich zdrowia.  Właściwa dieta to również piękna skóra , a wyzwanie piękna poprzez odpowiednie odżywianie wcale nie musi być trudne – praktyczne wskazówki będą kierunkowskazem na zdrowej drodze do urody.

Komentarze

Zobacz także